4K Blu-ray rippeguide, Del 1.

Har du er stor samling filmer på Blu-ray plater? Ønsker du at filmene var lett tilgjengelig på mobilen/tv'n. Da er denne guiden for deg. Her vil jeg vise deg hvordan du kan kopiere dine filmer fra Blu-ray plater til Emby server. Da vil du med en app på telefonen via Chromecast se film på den skjermen du ønsker. Også på hytta, campingvogna, i teltet. Ja hvor som helst.

Når vi nå skal rippe en Blu-ray er målet at filmen skal ikke ha synlig eller hørbare feil ved komprimering. Filmen skal kunne spilles av på pc, mediespillere, tv og mobile enheter. Om ønskelig skal filmen har flere lydspor og undertekstinger. Og man skal kunne bla frem og tilbake i kapitlene.

For å få dette til må du ha en Blu-ray spiller i PC'n. Skal du rippe 4K filmer, så trenger du en spiller som takler 4K blu-ray plater.

Da skal vi:

  1. Rippe 4K-Blu-ray til harddisk med dekryptering
  2. Trekke ut undertekst og konvertere den til UTF8 tekst.
  3. Konvertere filmen til H.264 (HD Blu-ray) / H.265 (4K Blu-ray). Ha med AAC lyd for kompatibilitet samt HD lyd. + eventuelle lydspor på andre språk. Undertekst må også være med. Alt sammen uten synlige eller hørbare feil selv på stoooor skjerm, og pakke det inn i en MKV kontainer.

Programmene vi skal bruke er:

  1. DVDFab Passkey (for å kopiere hele blueray platens innhold til harddisken samt fjerne krypteringen).
  2. BDInfo 0.7.5.5 (Gir informasjon om filstrukturen på BD platen. Kan være nødvending for å vite hvilke filer man skal bruke).
  3. tsMuxeR GUI 2.6.12 (Brukes for å trekke ut underteksten som en separat fil. For videre behandling med Subtitle Edit)
  4. Subtitle Edit 337 (Brukes for å konvertere undertekst fra BD-plater til tekstfil.
  5. Handbrake (Er komprimeringsverktøyet. Brukes for å redusere filstørrelsen på lyd og videofil samt pakke dette inn i en MKV-fil.
  6. MkvToolNix (Brukes for å legge til filer som Handbrake ikke støtter).

DVDFab Passkey koster ca 350 kroner. Resten av programvarene er gratis. Jeg vil ikke her beskrive hvordan programmene installeres. Bare hvilke innstillinger som er nødvendig.

Rippe blue-ray / 4K platen til harddisken med DVDFab Passkey

I det du setter inn BD platen, så vil DVDFab Passkey begynne å sjekke innholdet og gjøre klar for dekryptering. Dette tar fra noen sekunder til et par minutter.

 

 Høyreklikk så på DVDFab-iconet
nede til høyre på skjermen din
(ved klokka).

Velg så "Rip to Hard Disk..."

Velg så hvor den dekrypterte kopien av BD platen skal lagres. Start rippingen ved å klikke på "Rip".

Etter ca en halv time er rippingenen ferdig. Da kan du ta ut BD-platen og den legges tilbake i coveret sitt. Hele platens innhold ligger nå på harddisken.

Finne ut filstruktur og spillelister er på BD kopien ved å bruke BDinfo.

Åpne BD-platens mappestrukter ved å klikke på "Browse" og velg BD-plate kopiens hovedmappe. BDInfo vil nå vise tilgjengelige spillelister (.mpls). Her vil normalt se hvilken som er den rette. Det er som regel den med flest kapitler og har lengst spilletid.

Når du har markert en spilleliste, så vil du se hva den inneholder av video, lydfiler og undertekster.

Denne informasjonen er greit å vite om senere i prosessen.

Rippe blue-ray / 4K platen til harddisken

Hvordan trekke ut den norske underteksten fra BD-image'et ved bruk av tsMuxeR.

Som vi så i BDInfo, så skal vi nå åpne spilleliste 00800.MPLS i tsMuxeR. Klikk på "add". Åpne filen 00800.MPLS i mappen /BDMV/PLAYLIST/

Marker så kun den underteksten du ønsker å trekke ut. Her trekker jeg ut den norske tekstingen. Som du kanskje ser, så klarer ikke tsMuxeR å få frem all informasjon som BDInfor gjorde. I "Output" feltet så markerer du for "Demux". Klikk så på "Browse" og velg hvor filen skal lagres. Klikk på "Start demuxing"

Hvordan konvertere SUP undertekst til SRT undertekst (grafisk undertekst til tekstbasert undertekst).

Subtitle Edit er verktøyet for å gjøre om underteksten fra BD-plater til tekstfiler. Siden underteksten er lagret som bildefiler, så konverteres dette ved bruk av OCR (tekstgjenkjenning).

Konvertere lyd, bilde, undertekst og kapitler til et format som passer det meste av dagens.

Når du starter Handbrake så velger vi å åpne kilden som en mappe "Folder (Batch scan)". Da vil Handbrake finne hele filmens filstruktur basert på valgt spilleliste.

Velg så Blu-ray kopien's hovedmappe. Og klikk på "Velg mappe"

Når Handbrake har skannet hele filstrukturen i Blu-ray mappen. Visen den alle spillelistene som den finne. Her må du velge rett spilleliste. Dette skal da være den samme spillelisten som vi valgte i BDinfo litt tidligere. Her så ble det spilleliste 00800.MPLS

I fanen "Summary" får vi en kort oppsummering. IKke så mye å gjøre her, annet enn å velge hvis den ferdig komprimerte filen skal lagres. Klikk derfor på "Browse" nederst i høyre hjørne, og velg hvor filen skal lagres og med hvilket navn.

I fanen Dimensions velger vi oppløsningen og beskjæringen av bildet. Handbrake skjærer vekk automatisk det svarte feltene som er over og under bilde om det eksisterer i filen. Dette med på å redusere filstørrelsen til slutt. Vi gjør detfor ingen endringer her, men velger å beholde samme oppløsning som på originalen.

Siden denne filen er lagret som progressive bilder (1080P eller 2160P) så trenger vi ikke her å bruke noen filter for å forbedre bilde på noen måte.

Her gjøre det flere viktige valg. Er filmen i 4K oppløsning, så velger man Video Codec til H-265 (x265). Er filmen i HD oppløsning, så velger man Video Codec H.264 (x264).
Framerate setter man til "Same as source". Filem blir da normalt lagret med 24 bilder per sekund (24fps).

Av alle var det ingen han likte så godt som boken av berømte Feliciano Silva, ettersom den strålende stilen og de innviklede vendingene denne forfatteren brukte, forekom ham absolutt storartet, særlig når han leste kjærlighetsbrev og utfordringer til duell, der han ofte fant setninger som denne: "Forstanden i den uforstand jeg behandler min forstand med, svekker min forstand i den grad at jeg i enhver forstand kan beklage meg over din skjønnhet." Eller også når han leste: "De høye himler som guddommelig gjør deg fortjent til den fortjeneste som din storhet fortjener."