Bildetekst som beskriver dette bilde.

Endelig «rettferdig» toppmobil

8 år med oppdateringer og super maskinvare.

Det er ti år siden første Fairphone ble lansert. Prosjektet som presenterer seg som like deler teknologi, idealisme og bærekraft har nå lansert sin femte telefon. Og denne gangen har de tatt store skritt fremover.

Ikke bare melder de om hele åtte års oppdateringer, frem til 2031 – men med nye Fairphone 5 er maskinvaren også topp.

Samtidig skal telefonen være deres mest «bærekraftige» telefon så langt, med fokus både på gjenvinning og trivsel for de som har laget både delene og telefonene.

Det er blitt en dyr telefon

Telefonen har en veiledende pris på 700 euro, som blir til 8000 kroner. Det er slett ingen billigmobil. Men her er ett av de store triksene at den består av 11 ulike deler som du kan bytte selv.

Hvis skjerm, batteri eller kamera ryker trenger du ikke være erfaren mobilreparatør for å få til et skifte. Du bestiller delen du trenger fra Fairphones nettsider, og en halvtime etter ankomst er mobilen fiks ferdig. Slik har det i hvert fall vært for tidligere Fairphone-modeller, og antallet utskiftbare deler er økt i denne modellen.

Gode spesifikasjoner

En 90-hertz «rask» OLED-skjerm dekker forsiden, og rammene er ikke fullt så tjukke som vi gjerne forbinder med billigtelefoner og tidligere Fairphone-modeller.

På innsiden har den en ikke navngitt Qualcomm-prosessor, men den deler grafikkprosessor med Snapdragon 778G+. Dette er en «rett under toppen»-mobilprosessor som har mer enn nok futt til å holde en telefon på rett kjøl både i dag og i lang tid fremover.

Oppå det har den 8 gigabyte RAM og greit med lagringsplass (256 GB).

Alt dette lyser det endelig fremtidssikkerhet av.